Tarief
Wat kost dat geintje?
Verkeerde vraag, natuurlijk. Elke euro die je aan je bedrijf, aan je merk, aan de groei van beiden uitgeeft, is geen kostenpost – maar een investering. Eén die z’n waarde houdt. En als het goed is nog gaat renderen ook. Ik ben namelijk niet van de ‘l’art pour l’art’ – dan was ik wel kunstenaar geworden. Elke cent die jij uitgeeft, moet iets voor je opleveren.
Dat geldt ook voor mijn tijd. Mijn energie. Mijn netwerk. En mijn talent. Niet in geld meer uit te drukken, maar ik heb het toch een keer uitgerekend.
Ik kwam op 5,00 euro. Per minuut. Op de kop af. Voor denkwerk, dan. Het werk dat niemand anders (zo goed) kan, als ik. Dat maakt dus 3.000,00 euro per dag, simpelweg omdat een dag bij mij uit 10 uur bestaat.
Het ‘doe-werk’ (research, projectleiding, reizen, etc), doe ik voor de helft, dus dat komt op 1.500,00 per dag.
Dat lijkt veel, maar dat valt wel mee. Vooral als je je bedenkt dat ik 10 x sneller werk dan anderen. Dan is omgerekend een loodgieter of een huishoudster een stuk duurder dan ik ben.
Aan de andere kant: ik weet ook dat ‘bureautjes om de hoek’ minder vragen. Dat is prima, maar ik ga daar sowieso niet mee in competitie. Prijsshoppers verwijs ik altijd naar deze pagina.
Als ik voor mensen werk, dan vind ik dat iedereen het zich moet kunnen veroorloven. Maar als je als bedrijf of merk bij me aanklopt, gaat de meter toch op een andere manier lopen. Jij commercieel, ik ook.
Hoewel ik dus schreeuwend duur ben voor het bedrijfsleven, heb ik wel geprobeerd het een beetje makkelijk voor je te maken. En er voor te zorgen dat je niet leegloopt op allerlei onverwachte uren, minuten en door mij gespendeerde tijd (zó 1985, dat ‘uurtje – factuurtje’).
Daartoe heb ik mijn werkzaamheden verdeeld in overzichtelijke producten. Die hebben allemaal een redelijke prijs. Heel redelijk, zelfs. Voor wat je krijgt.
Bij mij reken je dus ook af voor zo’n product (en voor alles wat daarbij hoort), en niet voor mijn tijd. Dat is mijn risico. Ook handig voor jou: zo heb je overzicht vóóraf over wat je kwijt bent en wat het je brengt. En krijg je geen verrassingen achteraf.
En ja: reken maar dat je netjes inzicht krijgt. In waar mijn minuten aan besteed zijn. Met regelmaat, ook.
Zijn er ook uitzonderingen?
Zoals op elke regel: ja. En niet één. Een paar. Bijvoorbeeld in het geval van ‘Old Skool’, waar ik toch echt op voorhand niets kan zeggen over de kosten – dan moet ik eerst veel meer weten.
‘Minutes Of Fame’ kan ook een open einde hebben. Ligt er helemaal aan hoe lang je me waarvoor wilt hebben. Maar toch probeer ik het daar behapbaar voor je te houden, door staffelkorting te geven. En het bij fixed fee’s te houden.
Met ‘Hi My Name Is Wolf’ werk ik nagenoeg gratis. Vind ik leuk. Als jij mijn oplossingen ook wat vind, dan mag je wat uitzoeken van mijn wishlist, of mijn boekenlijst. Mag, hoeft niet. ‘Hi My Name Is Wolf’ komt over een tijdje online, simpelweg omdat ik de laatste jaren iets te veel gratis gewerkt heb. First things first, natuurlijk En de komende tijd ben ik dat zelf.
En oh ja, dan hebben we natuurlijk ook nog het beroemde ‘kopje koffie’. Maar daar heb ik al genoeg over geschreven. En nu ook een oplossing voor.
Oh ja: ook goed om te weten. 10% van mijn inkomen wordt goed besteed. Heel goed, zelfs.
Voor mensen wil ik het betaalbaar houden, voor merken ben ik aan de dure kant, maar voor de maatschappij werk ik graag gratis. Omdat ik nog wel eens ideeën wil verzinnen voor maatschappelijke kwesties die me persoonlijk raken of waarvan ik vind dat we er eens wat aan moeten doen, ben ik een stichting aan het opzetten: Stichting NADA.
De stichting NADA faciliteert op haar beurt het merk NADA. Alle activiteiten die daarin worden ontplooid, kosten uiteindelijk natuurlijk ook weer geld – veel van de projecten die we daarin ontwikkelen is voor organisaties of initiatieven die nul budget hebben, en daarmee kom je ook niet verder. Daar wil ik zelf graag aan bijdragen, nog los van alle tijd die ik daar gratis insteek. Dus: 10% van mijn totale inkomen stort ik ook nog eens extra op de rekening van de stichting straks. Nooit genoeg voor alle grootse plannen, maar het is een beginnetje.
Maar weet dus dat uiteindelijk alles wat je aan me betaalt, niet alleen ten goede komt aan mij, jouw bedrijf of merk. Maar ook aan de maatschappij. En dat ben jij.